17 Kasım 2009 Salı

TÜRKİYE LİGİNİN "EN GÜNCEL" GOLCÜSÜ

Elif DURGUN


Renkli kişiliklere her zaman ev sahipliği yapmış olan Turkcell Süper Lig, bu yıl da böyle, başka bir oyuncuyu ağırlıyor… Türk futbolseverlerin her hafta gollerini merakla beklediği, Kayserispor’un yeni yıldızı Ariza Makukula…
Geçen yıl, savunmadaki başarısıyla az gol yemesine karşılık, hücumda bu kadar etkin olamayan ve golü bulamayan Kayserispor yanlış forvet tercihi yüzünden, aslında çok daha üst sıralarda olabilecekken ligi 7. sırada tamamlamıştı.
Premier League’den Aghahowa’yı renklerine bağlayan sarı-kırmızlılar, ondan Shaktar’daki gibi performans beklemiyordu belki ama sezonu sadece 6 golle tamamlamasını da ummuyordu. Üstelik bu 6 golün 3’ünü bir maçta attığını düşünürsek, Kayserispor’un hücumda eksik kaldığı açıktı. Ancak bu sezon Kafkas’ın takımı için her şey bambaşka…
Takımdan ayrılanlar, hatta fazlasıyla katılanlar oldu. Tolunay Kafkas genç bir kadroyla yoluna devam etmeyi ve takıma tecrübesini yansıtacak yabancılarla çalışmayı seçti… 16 kişiyle yollar ayrıldı, geçen sezon gol yollarındaki tıkanıklığı açabilecek bir de forvete ihtiyaç vardı. Ve Kayserispor Ariza Makukula transferiyle bir nokta atışı yaptı.
Görünüşte bir futbolcudan çok bir boksörü andırsa da, Portekizli milli oyuncu ofansif alanda sadece bir yumrukla durabilir gibi görünüyor. Bu da doğal olarak skorlara yansıyor.
28 yaşındaki golcü, ligde geride kalan 12 haftanın 11’inde forma giydi, 7’sinde golle buluştu. Sivasspor maçında attığı 2 golle Türkiye’ye iyice ısındığını anladığımız Kongo asıllı oyuncunun, bundan tam 10 yıl önce başladığı profesyonel futbol kariyerinde, umarız Kayserispor kalıcı bir yere sahip olur. Çünkü Avrupa’da 5 farklı ülkede aralarında Sevilla ve Benfica’nın da bulunduğu 11 farklı takımın formasını giyen Makukula sadece 1 takımda, o da futbola yeni başladığı yıllarda oynadığı Salamanca’da ilk 11 oyuncusu olmuştu.


Portekiz Ligi takımlarından Maritimo’da da parlak günler geçiren golcü için o zamanki teknik direktörü Sebastiao Lazaroni –ki türk futbolseverlerinde yakından tanığı bir isim- Makukula’nın Portekiz Milli Takımı'nın da aradığı forvet olduğunu düşünüyormuş. Uzun boyunun avantajını, hava toplarında sonuna kadar kullanan golcü her iki ayağını da etkin şekilde kullanabiliyor. Bu özelliğini bilen ve; “Simao, Quaresma, Cristiano Ronaldo ve Nani gibi kanatları güçlü olan bir takımda hiç şüphesiz Makukula çok başarılı olur” diyen Lazaroni, tabii ki ondan milli takım cephesinde böyle bir düşüş tahmin etmiyordu. Ancak bu yıl Turkcell Süper Lig’de ortaya koyacağı performansla yeniden milli takımın kapılarını aralar mı bilinmez ama bu lige renk kattığı kesin.

Hiç yorum yok: