17 Ocak 2012 Salı

SAHİ… ŞİMDİ NEREDEYDİ, ONLAR?

Elif DURGUN

Manchester United, her yıl kendi Oscarlarını* dağıtıyor... Manchester United Player of The Year ödül töreni her sezon bitiminde yapılıyor ve kulübe hizmet eden hemen herkesi, bu organizasyonla bir araya getiriyor. (*klişe hayatımızın her alanında var)
Törende 5 kategoride ödül veriliyor; Jimmy Murphy Yılın Genç Oyuncusu ödülü, Yılın Rezerv Takım Oyuncusu ödülü, Sezonun Golü ödülü, Sir Matt Busby Yılın Oyuncusu ödülü ve Oyuncuların Seçtiği Yılın Oyuncusu ödülü. Kulüp, içindeki bütünlüğü ve motivasyonu arttırmak adına müthiş bir organizasyon. Öncelikle son ödül törenin kazananlarını ve ödül törenini kısaca hatırlayalım:


Players' Player of the Year: Luis Nani
Sir Matt Busby Player of the Year: Javier Hernandez
Goals of the Season: Wayne Rooney vs Manchester City (12/02/2011)
Reserve Player of the Year: Oliver Gill (David Gill'in oğlu oluyor)
Jimmy Murphy Young Player of the Year: Ryan Tunnicliffe


Sir’ün Nani’ye ödülünü takdim ederken sarfettiği “I wish I was the guy that had took that banner to Liverpool on Sunday! / Keşke Pazar günü o pankartı Liverpool’a asan adam ben olsaydım!” cümlesi daha sonra ayrı bir yazıya konu edilebilir… (Ödül töreni verilmeden önce Liverpool’un Anfield’da oynadığı bir maç öncesi içeri ‘kaçak’ pankart sızıyor!)


Tam bu ödül törenini tekrar izleme gereği hissettikten sonra, talkSPORT’ta gezinirken “Giggs, Scholes, Darron Gibson? Manchester United's former Young Player of the Year winners - where are they now? / Manchester United’ın eski ‘ödüllü genç oyuncuları’ - Şimdi neredeler?” başlıklı incelemeye denk geldim. Takımın efsane antrenörlerinden Jimmy Murphy’nin 1989’da hayatını kaybetmesinin ardından adıyla birlikte verilmeye başlanan ödülü alan isimler. Sahi… Şimdi neredeydi, onlar?
Manchester United Akademisi’nin 90’larda müthiş isimler çıkardığını biliyoruz. Hatta enteresandır; 90’lar sınıfının en klas oyuncularından ve bu ödülün sahibi Paul Scholes emeklilikten sıkılıp da takıma döndü diye, yine bu ödüle sahip başka bir oyuncu Darron Gibson, ara transferde Everton’ın yolunu tutmak zorunda kaldı.
Bu ödüle sahip iki oyuncuya ne olduğunu öğrendik; bir diğeri de 91 ve 92’de iki kez bu ödüle layık görülen Ryan Giggs. Peki ya diğerleri?


2004’TEKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: JONATHAN SPECTOR
United scoutlarının bir ara ABD takıntısı olmuştu(!) Tabii ki konu bu şekilde özetlenemez... Chicago Fire ve ABD 17 yaş altı milli takımının oyuncusu Spector, bu ödülü United Akademi’ye girdiği 2. sezonda kazandı. A takım tecrübesini ilk kez bir Community Shield maçında Arsenal’e karşı yaşayan Amerikalı, 2004’te 8 kez takımla bençe oturmayı başardı. Ilerleyen yıllarda Charlton’a kiralanan Spector, buradan da 500.000 pound karşılığı West Ham’ın yolunu tuttu. Bordo-mavi forma altında geçirdiği 5 sezonun ardından, geçen yaz Birmingham City’ye bedelsiz şekilde transfer olan 25 yaşındaki oyuncu, şu an teknik direktör Chris Hughton için vazgeçilmez olmuş durumda. Dipnot: Spector’la birlikte akademiye aynı anda ayak basan diğer isim Gerard Pique idi... Ödülü verenler hata yaptıklarını düşünüyorlar mıdır, acaba?

2005’TEKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: GIUSEPPE ROSSI
(Uyarı: Bu blogdaki satırların yazarı bu çocuğa karşı hassas!) Altyapılar arası transfer işte tam Giuseppe Rossi’ninki gibi oluyor. New Jersey’li bu genç 2004’te Parma’dan United Akademi için getirildi. Ve muazzam hızlı ayakları sayesinde rezerv takımla oynadığı 51 maçta tam 41 gol kaydetti. Bu 41 gol tabii ki Sir’ün dikkatini çekti ve Rossi 14 kez A takım kadrosuna girmeyi başardı. 4 kez de golle buluşmayı... Şu sıralar sakatlığı nedeniyle formasından uzak kalan yıldız, Villarreal’e 6,7 milyon pound karşılığında imza atmadan evvel, Newcastle ve Parma formalarını da (kiralık olarak) giydi.
Rossi bavulunu toplarken, Alex Ferguson kendisini United’ta kalması konusunda ikna etmeye çalıştığını ancak ‘kulüpteki geleceğinden’ şüphe duyan bir oyuncu için bunun zor olduğunu da ekledi. Belki de iyi de oldu. Villarreal’i taşıyan oyunculardan biri olduğu kesin, yeteneğinden de pek bir şey kaybetmedi. ‘Spektaküler gol’ diye bir şey varsa, bu çocuk onu atıyor.

2007’DEKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: CRAIG CATHCART
16 yaşında bir lise öğrencisiyken United’a imza atan defans oyuncusu Cathcart, takımın gelecekte savunma hattının değişilmez isimlerinden biri olacağı düşünülüyordu. Genç takımın kaptanlığını yaptığı 2007’deki FA Youth Cup finalinden sonra bu ödüle layık görülen Kuzey İrlandalı, o sezon ciddi bir de sakatlık geçiriyordu. United’ın adeta özkaynaklarından(!) sayılan Royal Antwerp’e yarım sezonluğuna kiralanmasında sakatlığının da büyük etkisi olmuştur. Belçika’dan sonraki sezonu da Plymouth ve Watford’da yine kiralık olarak geçiren Cathcart 2010 yazında açıklanmayan bir ücret karşılığında Blackpool’a imza attı. Hatta 22 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz Ocak ayında eski kulübü United’a da 3-2 kazandıkları maçta bir gol atmayı başardı. Bu sezon Blackpool formasını 20 kez giyen Cathcart, takımın play-off’lardaki umutlarından biri.

2008’DEKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: DANNY WELBECK
Henüz 6, evet yanlış okumadınız sadece 6 yaşındayken United scoutlarının ilgisini çekmeyi başaran Danny Welbeck şu an Manchester United ve İngiltere A Milli Takımı’nın gelecekteki umutlarından biri. A Takım formasını ilk kez 2008’de Middlesbrough’ya karşı bir Lig Kupası maçında almayı başaran Gana kökenli oyuncu, bu maçtan 3 hafta sonra da ligdeki Stoke City maçında topu ağlarla buluşturmayı başardı. Bu sezondan sonraki 2 sezon boyunca Preston North ve Sunderland’de kiralık olarak top koşturan Welbeck, Fergie’nin talimatıyla takıma geri dönüş celbi aldı. Bu sezonsa malum... Kendisi, meşhur Arsenal maçı da dahil olmak üzere ligde 7 gol kaydederken; A milli takım formasıyla da Karadağ’a karşı tanışmış oldu.

2009’DAKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: FEDERICO MACHEDA
16 yaşında kulübe imza atan oyunculardan olan İtalyan, tutarsız formu sebebiyle Old Trafford’a çıkma fırsatını çok da bulamadı. Kiralık olarak gönderildiği Sampdoria’nın ardından bu sezonun geri kalanında QPR’a gitmesi de bu sebeple olacak. Macheda, geçmişte abartıldığı kadar iyi bir oyuncu muydu? Şimdi bunun hesaplaşmasına girerse belki yine hataya düşecek ama QPR’daki fırsatını değerlendirebilirse, futbolun kaygan zemininde tutunup United’daki kariyeri için yeni bir başlama vuruşu yapabilir… Bekleyip, göreceğiz.

2010’DAKİ ÖDÜLÜN SAHİBİ: WILLIAM KEANE
United’ın genç forveti, akademinin A takıma sunulan en umut verici oyuncu… Hatta kendisi için ‘yeni Keane o mu?’ deniyor. 2009’da Süt Kupası’nı kazanan genç takımın bir parçası olan Keane, 19 yaşında ilk profesyonel kontratına imza attı ve ardından geçtiğimiz ay 3-2 kaybedilen Blackburn maçında da Premier League’de ilk kez forma giymeyi başardı. İngiltere 21 yaş altı milli takımının da formasını giyen oyuncunun bu durumda tam anlamıyla ‘yeni Keane’ olması imkansız. Ancak Paul Scholes’un söylediğine bakılırsa William, muhteşem bir ofans oyuncusu ve varlığını hissettiren bir duruşa sahip, güçlü bir delikanlı ve harika ayakları var, topa hükmedebiliyor. Ve yine Scholes’un söylediğine bakılırsa bu yönleriyle Ruud Van Nistelrooy’a benziyor. Kıssadan hisseniz: gözlerinizi ondan ayırmayın! (2012 model Keane’lerin enteresan öyküsü bundan sonraki sayfada olacak… Çoook enteresan!)

Jimmy Murphy Yılın Genç Oyunusu ödülünü bugüne dek kazananlar;

1989-90 Lee Martin
(6 sene Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra çeşitli Galler ve İrlanda takımlarında forma giydi)
1990-91 ve 1991-92 Ryan Giggs (Efsane oldu)
1992-93 Paul Scholes (Efsane oldu)
1993-94 Phil Neville (Hala Everton forması giyiyor)
1994-95 Terry Cooke
(5 sene Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra kariyerinin bir bölümünde 3 sezon City forması giyse de Championship meskeni oldu)
1995-96 Ronnie Wallwork
(5 sene Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra Cooke ve Martin’le aynı kaderi paylaştı)
1996-97 John Curtis
(2000 senesine dek Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra Cooke, Wallwork ve Martin’le aynı kaderi paylaştı)
1997-98 ve 1998-99 Wes Brown
(Sezon başında Sunderland’e transfer oldu)
1999-00 Bojan Djordjic
(6 sene Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra çeşitli takımlarda şansını denedi, sezon başında Blackpool’la anlaştı ancak sözleşmesini feshetti)
2000-01 Alan Tate
(29 yaşındaki oyuncu 2005 yılından bu yana Swansea City’de forma giyiyor)
2001-02 Paul Tierney
(5 sene Manchester United’da kalmayı başardıktan sonra alt ligleri mesken tuttu)
2002-03 Ben Collett
(27 yaşında sakatlık sonucu emekliliği tercih etti. Fergie O’nun 1. Sınıf bir oyuncu olacağını düşünüyordu)
2003-04 Jonathan Spector (Birmingham City’de forma giyiyor)
2004-05 Giuseppe Rossi
(La Liga’nın en parlak yıldızlarından, sakatlık nedeniyle ayrı kaldığı formasına kavuşmak için gün sayıyor)
2005-06 Darron Gibson (Everton’da forma giyiyor)
2006-07 Craig Cathcart (Blackpool’da forma giyiyor)
2007-08 Danny Welbeck
(Manchester United’ın forvet hattındaki yeni umudu)
2008-09 Federico Macheda (OPR’da kiralık olarak forma giyiyor)
2009-10 Will Keane (Efsane olması bekleniyor)
2010-11 Ryan Tunnicliffe
(Bu yıl özellikle Carling Cup maçlarında forma şansı yakaladı)

Metnin orjinali: TalkSPORT ©

Hiç yorum yok: