25 Ağustos 2009 Salı

LA LIGA'NIN YENİLERİ...

Elif DURGUN

Ve şov başlamak üzere… La Liga’da 2009-2010 sezonunun perdeleri, cumartesi günü oynanacak Real Madrid – Deportivo maçıyla açılıyor. Geçen yıldan Barcelona’nın ağızlara çaldığı bir parmak balın etkisi henüz geçmemişken, bu yıl Real Madrid’in başlatmış olduğu ikinci Galacticos harekatı ise futbolseverler için adeta kaymak tadında... Çok uzun bir süredir ikisi de aynı anda bu kadar iyi, bu kadar güçlü, bu kadar nefes kesici olmamıştı.
İngiltere Premier League’in gerek yıldızları gerekse oynanan oyunun kalitesiyle futbolseverlerin gönüllerindeki yeri sarsılmazdı. Ama bu yıl pek öyle olmayacak gibi.
İki devin kadrolarını güçlendirmesi normaldi ancak, özellikle Serie A’nın hakkı teslim edilmesi gereken yıldızlarının neredeyse tümünün alınması, üstüne Premier League’den de takviye yapılması Avrupa’nın büyük ligleri arasındaki izlenme rekabetini yok etti. Çünkü artık tüm gözler La Liga’da olacak.
Ronaldo, Kaka, Maxwell, Ibrahimoviç, Benzama ligin yeni yıldızları… Arbeola ve Xabi Alonso ise kısa bir hava değişiminden sonra lige geri dönenler… Ancak İspanya’daki transfer dönemi ya da transfer savaşı demek daha doğru olur, hep bu iki dev takım üzerinden takip edildi. Peki ya diğerleri…
Örneğin, lige veda eden Real Betis, Numancia ve Recreativo Huelva’nın ardından bu yıl La liga’da mücadele edecek olan Tenerife, Real Zaragoza ve Xerez sezona nasıl başlayacak?


1 yıllık aranın ardından ait olduğu yere dönen Real Zaragoza, transfer dönemini en yoğun geçiren kulüplerden biri oldu. 77 yıllık tarihinin çoğunu 1. ligde geçiren kulüp, özellikle orta sahasına tecrübeli isimlerle takviye yaptı: Zaragoza, Hertha Berlin’in Hırvat oyuncusu Makro Babic’i ve Liverpool’un Jamaikalı orta saha oyuncusu Jermaine Pennant’ı renklerine bağladı. İspanya’ya pek yabancı olmayan Kolombiyalı Abel Aguilar’ı da Udinese’den kiralayan mavi-beyazlılar, ayrıca Lazio’nun Arjantinli kalecisi Juan Pablo Carrizo’yu da kadrosuna kattı. Deportivo’dan defans oyuncusu Pablo Amo, ve Getafe’nin haşarı forveti Nijeryalı Ikechukwu Uche ile de anlaşan Real Zaragoza için bakalım ilk yarı nasıl geçecek?


Türkiye’de, Fenerbahçe’nin golcü oyuncusu Daniel Guiza’nın ilk kulübü olarak tanınan Xerez ise geçen yıl kadrosunda olan 3 oyuncu ile yollarını ayırmasına rağmen henüz yeni bir oyuncuyla anlaşmış durumda değil… Xerez, son olarak Fenerbahçe’den Guiza için yetiştirme bedeli talep etmesiyle gündeme gelmişti… Buradan gelecek parayı mı bekliyorlar bilinmez ama maviler, La liga’da mücadele edecek yeni oyuncularını kiralık olarak kadroya katmayı tercih etmiş durumda… 6 yeni oyuncuyu bu şekilde renklerine bağlayan kulüpte, bu yılın takip edilmesi gereken oyuncu ise Barcelona’nın meşhur altyapısı La Masia’nın havasını tatmış 21 yaşındaki Victor Sanchez olabilir.


Kanarya adaları temsilcisi Tenerife de tıpkı Xerez gibi transfer dönemini rakiplerine oranla oldukça sessiz geçirenlerden… Ligin açılış haftasında ilk maçını Mallorca ile oynayacak olan kulübün en dikkat çeken ismi ise geçtiğimiz sezon kadrosuna kattığı, Xabi Alonso’nun kendisi kadar parlayamayan ağabeyi Mikel Alonso… İspanyol ağırlıklı oyuncu kadrosuyla mücadele edecek olan ekip, Numancia’dan Carlos Bellvis LLorens ve Espanyol’dan Arjantinli Roman Martinez’i renklerine bağladı. Ekibin takip edilmesi gereken oyuncusu ise Atletico Madrid altyapısından aldığı 22 yaşındaki Aitor Nunez olabilir.
La Liga'da geçen yıldan bu yana değişen çok şey var... Değişmeyen en büyük şey ise David Villa'nın hala -ve inatla- Valencia'da oluşu...

2 yorum:

Beercholic dedi ki...

ne kadar flaş transferde olsa premiership > la liga, işte o kadar :)

Emre Bozkurt dedi ki...

Beni la ligada en çok heycanlandıran real ve nakamuranın gelmesi oldu..İnşlh bizi güzel bir sezon bekliyordur..