18 Haziran 2009 Perşembe

BARCELONA ALTYAPISININ SIRRI: LA MASIA

Elif DURGUN


La Masia… Barcelona üzerindeki, en verimli topraklar… Peki bu topraklarda ne yetişiyor dersiniz… Messi, Iniesta, Puyol, Valdes, Pique, Xavi, Busquets ve hatta Guardiola…
Barcelona’nın bu yıl yaptığı patlama, en çok, işte bu verimli topraklar üzerinde yetişen adamların olduşturduğu muhteşem uyum sayesinde oldu. Pek tabii Alves’e, Abidal’e, Toure’ye, Henry’ye ve en önemlisi Eto’o’ya haksızlık etmek olmaz ama bu yıl Barcelona’nın sayesinde, başarının birkez daha altyapıdan geçtiğini anlamış olduk. Ajax’ın, Psv’nin, Porto’nun ve hatta Galatasaray’ın bizlere daha önce gösterdiği gibi.
La Masia, yani Barça altyapısının kalbi, Nou Camp’ın yanında konuşlanmış ve kulüp tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan bir yapı. Yıllardır Barcelona’nın başarısını garanti altına alan kompleks, sadece Barcelona’ya değil tüm İspanyol kulüplerine ve hatta Avrupa’nın diğer liglerine de futbolcu yetiştiriyor... Bir başka Barcelona efsanesi Guillermo Amor, Liverpool kalecisi Pepe Reina, ‘küçük buda’ lakaplı frikik ustasi Ivan de la Pena…
Hepsi La Masia’dan dolayısıyla Barcelona altyapısından geçmiş olan isimlerden bazıları.
Katalanlar da Barca ile birlikte en büyük gurur kaynakları haline gelen La Masia’yı kendileriyle öyle özdeşleştirmişler ki, “Katalanya ne ise La Masia da o” diyorlar.
1991 yılından bu yana bir gençlik akademisi halini alan Barcelona altyapısının koordinatörlerinden Albert Benaiges de Messi’yi, Iniesta’yı ve Pique’yi La Masia kapısından içeri alan kişi… Benaiges’in söylediğine göre 1979 yılından bu yana yaklaşık 450 genç evlerini ve ailelerini La Masia’ya girebilmek için terk etmiş. Üstelik bu gençler arasında 15 Kamerunlu, 7 Brezilyalı, 5 Senegalli, 3 de Arjantinli bulunuyor.
Tecrübeli yetenek avcısı, Barcelona alt yapısının diğerleriyle ayrıştığı noktanın ise bedensel olduğu kadar kişisel gelişimlerine önem verilmesi olduğunu söylüyor.
Messi, Iniesta, Pique ve Guardiola ile La Masia da oldukları süre içerisinde bizzat ilgilenen Benaiges şimdi onlarla gurur duyuyor.
Messi’nin çok özel hediyelerle kutsanmış biri olduğunu dile getiren futbol adamı, Pique için her zaman çok hareketli hatta haylaz ve çok dışa dönük biri olduğunu söylüyor.
Şimdiler de Barcelona’nın dümenine sahip olan Guardiola için ise Benaiges tek bir cümle kuruyor: O kazanmak için doğmuş.


Şampiyon Barcelona...

1 yorum:

Nerazzurri dedi ki...

Çok iyi olmuş. Kapak resmi bile bir Real'liye huzur verdiyse içindekileri düşünemiyorum.